Agenda

dimarts, 17 de maig del 2011

SETMANA INTERNACIONAL DEL PART RESPECTAT

Cada any, durant el mes de maig, se celebra a diversos països del món una setmana dedicada a un aspecte concret del naixement i l’embaràs. Durant aquesta setmana del 15 al 22 de maig del 2011, es reivindicarà el dret a un PART RESPECTAT. Un bon part és clau per a la bona salut física i emocional del nadó i de la mare, així doncs un bon part serà aquell que permeti una experiència saludable i feliç per als dos.

A la majoria d’hospitals dels Països Catalans, la política de rendibilitat i les retallades de pressupost primen davant de les necessitats específiques i els temps naturals de l’assistència al part. Donar a llum és un procés que depèn de la naturalesa de la mare i el seu ritme biològic s’ha de respectar per sobre dels interessos econòmics i d’optimització dels recursos humans del centre sanitari. El que acaba ocorrent és, que per fer del part un procés més òptim per al centre sanitari i per al personal, la mare s’estiri en una postura gens favorable per a l’expulsió del nadó (no va a favor de la gravetat) i s’utilitzin medicaments com l’oxitocina per accelerar el procés.

A més, la majoria d’hospitals no disposen de sales de part condicionades per a que el procés resulti més agradable, amb decoració càlida i confortable, amb instruments com pilotes, cordes... que permetin calmar els dolors, amb coixins, etc. En la majoria de casos el part es desenvolupa en una sala de quiròfan blanca i freda, en la que acaba sent una intervenció mèdica més. Els països del nord d’Europa, que tenen les millors estadístiques perinatals, ofereixen l’assistència al part a domicili (un 40% dels naixements a Holanda) i compten amb cases de parts (més d’un centenar a Alemanya) que són gestionades per llevadores i on el naixement es desenvolupa en un ambient íntim similar al de la pròpia llar.

En relació amb això, diversos estudis han demostrat que les millors professionals per a l’assistència a un part normal sense complicacions són les llevadores. Tanmateix, el nombre de llevadores als Països Catalans és dels més baixos d’Europa. Pensem que cal reflexionar sobre què implica un procés de part: no és una operació quirúrgica més, ni una malaltia, sinó un procés vital i natural que requereix de vigilància sanitària per evitar complicacions. És per això que cal un replantejament i que és necessària la formació de noves llevadores i un reconeixement major de la seva autonomia professional i de la seva competència.

Des de Cau de Llunes reivindiquem una maternitat lliure i sana, en acord amb les voluntats de la mare i lluny dels interessos econòmics i d’optimització del temps dels hospitals. La gestació, el part i la maternitat són processos biològics molt importants tant per la mare, com per la societat. El part i la cria dels infants és un favor que fan les mares (i cada cop més pares) a la societat, ja que estan aportant la nova població que garantirà el relleu generacional i la continuïtat i manteniment d’aquesta.

La maternitat, així com les tasques de cura de les persones i de la llar, són feines assumides majoritàriament per les dones i són d’especial rellevància per al manteniment del sistema socio-econòmic, ja que, trobar-se bé a casa és de cabdal importància per a un bon rendiment al lloc de treball. Aquestes feines, fetes en la majoria dels casos per les dones, no estan suficientment reconegudes per la societat i fins i tot són concebudes amb menyspreu. Una prova d’això, són el petit nombre de llars d’infants públiques i de qualitat, la derogació de la llei de la dependència, el rebuig social a les feines de neteja, la poca acceptació de les mestresses de casa, la impossibilitat de conciliar maternitat i formació acadèmica, etc.

La maternitat tal i com està concebuda actualment també és una forma d’opressió de gènere, perquè no es considera com el procés vital que és ni es valora la seva funció en la societat. Volem que tant la maternitat com la cura de la llar i de les persones dependents tingui el valor que els escau i siguin reconegudes com tasques vitals, necessàries i imprescindibles per al manteniment de la salut emocional i física de tots els i les membres de la societat.

VOLEM QUE ES VALORIN TOTES LES TASQUES REPRODUCTIVES TAL COM ELS PERTOCA PER LA SEVA IMPORTÀNCIA EN LA SOCIETAT! I més concretament, volem poder gaudir de parts dignes! Nosaltres parim, nosaltres decidim!

1 comentari:

... ha dit...

Tenim tan assumits els parts comuns que sovint no ens aturem a pensar en coses tan importants com aquesta. Tinc una amiga que haurà de pagar 1500€ per poder parir a casa amb una llevadora i en condicions totalment naturals.