Agenda

dimarts, 8 de novembre del 2016

Segueix minut a minut el #JudiciBershka

DIJOUS 10 DE NOVEMBRE

14:30h | El judici acaba amb les conclusions de fiscalia i els dos advocats

La fiscal demana 4 mesos de presó i inhabilitació de sufragi passiu per a les tres activistes.

L'advocat defensor de la Guàrdia Urbana, que ha modificat diferents paràgrafs del redactat de l'acusació final, ha mantingut l'acusació de dos anys de presó per a les tres feministes encausades i l'absolució dels agents de la Guàrdia Urbana.

L'advocat defensor de les tres activistes, s'ha ratificat en l'escrit d'acusació inicial en que demana cinc anys de presó als tres agents de la Guàrdia Urbana i l'absolució de les feministes encausades.

S'inicia la darrera fase del procés judicial, en el qual la fiscalia i els advocats d'ambdues parts presenten els seus informes de conclusions.
  
14:23h | El darrer agent encausat diu que no va veure cap agressió per part de les detingudes a l'interior del portal

L'agent que ha declarat en darrer lloc és el que va confiscar el megàfon que portava una de les persones detingudes, però no sap si aquest va ser retornat. Ell també va entrar amb l'agent que ha declarat anteriorment dins la botiga per identificar a dues persones com a responsables de la concentració, tot i que no va tenir temps de fer-ho perquè la dependenta les va convidar a abandonar l'establiment.

Ha dit que en sortir al carrer, el Santi el va empènyer contra la paret i que el seu company «me lo quita de encima». Que llavors, «me quedé desplazado y ya no ví absolutament nada». Fins que va ser un dels darrers en entrar dins el portal, on va veure a la Laia al terra plorant i al Diego immobilitzat, i que el Santi estava quiet en un racó sense fer res. Tampoc recorda haver vist una càmera de fotografies a l'interior del portal.

14h | El segon agent denunciat diu que va acudir al lloc dels fets perquè li havien dit que estaven fent pintades a les botigues

El segon agent diu que va es personar al lloc dels fets perquè l'havien informat que hi havia un grup de gent que estaven fent pintades en una botiga. Que en arribar estaven llegint el manifest i va requerir la identificació de les persones responsables a les persones concentrades perquè «havien fet unes pintades». Que quan van quedar envoltades i llavors van entrar dins l'establiment per «estar més tranquils» amb les dues persones que van identificar, i que posteriorment van sortir perquè una dependenta de la botiga els hi va demanar perquè la gent que hi estava comprant tenia por.

Ha fet un relat dels fets poc detallat del moment que passà entre sortir de la botiga i entrar dins el portal perquè no ho recordava, tot i que sí que ha dit que l'agent que ha declarat anteriorment havia propiciat patades a les persones concentrades.

Que ell va entrar l'últim al portal i va tancar la porta. Que es va quedar custodiant la porta sense intervenir fins just abans de la detenció, que va veure com els agents estaven reduint a les persones detingudes i que no va saber fins al final que hi havia una càmera de fotos a l'interior del portal. També ha reconegut, que a posteriori, agents de la Guàrdia Urbana li va comentar que les persones detingudes eren «conegudes» pel cos.

13:40h | El primer agent diu que els detinguts formaven part d'un moviment similar contra el que lluitava quan treballava en «la lucha antiterrorista en el País Vasco»

El primer dels tres agents de la Guàrdia Urbana que ha declarat com a acusat ha declarat que va accedir dins la botiga Bershka, ja que «allá había mis compañeros», i ha dit que des de que va arribar no va veure cap tipus de conflicte, sinó que la situació era pacífica. A més, ha afegit que per l'emissora va comunicar a la resta d'agents que no calia que es personessin al lloc dels fets perquè «estava todo controlado».

L'agent Antonio ha afegit que en sortir de la botiga, es va ficar entremig del Santi i un altre agent denunciat, perquè el primer li requeria el retorn del megàfon. Que el va advertir que el podia detenir per la seva actitud i que va utilitzar una «tecnica policial para desplazarle», tot empenyent-lo.

Que posteriorment als fets, «al día siguiente dos agentes de la Unidad de Información de la Guardia Civil se interesaron por los hechos y me informaron que el señor Fortuny era su interés principal porque había pintadas haciendo apología del terrorismo como Gora ETA y que participava en movimientos antisistema». Motiu pel qual «entendí que por ellos lo mejor era que los detuviese porque dentro de sus movimientos esto es motivo de exaltación», a causa de la seva experiència com a part d'un grup de la Guardia Civil de «lucha antiterrorista en el País Vasco».

També ha afegit en reprendre el relat dels fets que li va donar un cop de puny a una persona que participava a la concentració i que va marxar corrent. També ha afegit que va donar patades amb l'objectiu d'apartar a la gent que l'estava colpejant. I, que va agafar al Santi pels cabells i el va immobilitzar amb una tècnica policial per endur-se'l cap dins al portal perquè no s'escapés i «ya que dentro de un espacio cerrado te puedes defender mejor que en un abierto», tot i que a continuació ha afegit que no havia estat agredit fins al moment pel Santi.

Que dins el portal la Laia el va agredir perquè deixés anar al Santi i que el Diego li donava patades a les extremitats inferiors i li va mossegar la mà, motiu pel qual «le dí un codazo y le golpeé varias veces en la cara». Que ell va ordenar les tres detencions «y de ésto me hago responsable delante del tribunal» i que no a veure cap càmera de fotos dins el portal.



12:45h | El visionat del vídeo de TV3 sobre els fets a la sala tanca finalment la ronda de testimonis

El judici s'ha reprès, després d'un recés de vint minuts, amb el visionat del vídeo que TV3 va emetre als informatius del migdia sobre els fets succeïts. La periodista que va editar la peça ha estat requerida de nou pel tribunal, tot i que només ha hagut de respondre a múltiples preguntes de l'advocat de la defensa de la Guàrdia Urbana.


Aquest li ha plantejat dubtes sobre els criteris periodístics seguits per editar la peça informativa, insinuant que en el moment de la postproducció s'hauria pogut emetre la informació de forma tendenciosa. Qüestió, que la periodista ha negat, tot informant que la selecció d'imatges i la veu en off es van fer seguint criteris estrictament periodístics. El jutge ha intervingut per aclarir diferents qüestions tècniques relacionades amb la gravació aportada per l'advocat de la defensa de les tres detingudes, que finalment han quedat aclarides.

11:50h | Dues participants a la protesta tanquen la ronda de testimonis cridats per la defensa de les tres feministes encausades

La Natàlia i la Teresa han estat les dues darreres testimonis cridades per la defensa de les tres activistes encausades a declarar. La Natàlia ha afirmat que va veure com un agent de la Guàrdia Urbana arrossegava al Santi per terra, des del carrer fins a dins del portal, i que un cop allà dins va veure a través del vidre de la porta com l'agent el colpejava fortament. Així com també ha afirmat que va veure com la Laia queia al terra desplomada, i que un cop a terra, un agent la colpejava amb el peu reiterades vegades.


La Teresa, per la seva banda, ha remarcat que el Santi va ser el primer de les tres persones detingudes a entrar dins del portal, i que ho va fer perquè un agent de la Guàrdia Urbana el va arrossegar pel terra agafant-lo dels cabells, des de la via pública. I, que llavors les altres dues detingudes van accedir-hi, tot just abans que un altre agent de la Guàrdia Urbana tanqués la porta.

11h | Dues periodistes declaren que es van produir agressions policials tant al carrer com a l'interior del portal

Dues periodistes que el dia dels fets passaven pel lloc dels fets per fer un reportatge sobre les rebaixes per TV3, han declarat com a testimonis. La primera d'elles ha afirmat que dins del portal van agredir a les persones detingudes i que va advertir a una agent dels Mossos d'Esquadra que entrés dins del portal perquè els agents de la Guàrdia Urbana aturessin les agressions, però aquesta en va fer cas omís. També ha afirmat que a la via pública també hi va haver agressions de determinats agents de la Guàrdia Urbana contra les persones concentrades.

La segona periodista que ha declarat, companya en el moment dels fets de la primera testimoni i que actualment encara treballa a la delegació de TV3 a Tarragona, ha recordat que tots els incidents es van iniciar quan agent de la Guàrdia Urbana va agafar «de manera brusca» el megàfon que portaven les persones concentrades. Ha recalcat que les persones concentrades en cap cas van generar conflicte, sinó que la primera persona que va iniciar les agressions va ser un agent de la Guàrdia Urbana que «distribuïa patades a tort i a dret» contra les manifestants.


10:30h | Dues testimonis més corroboren les agressions sofertes per les detingudes

Dues testimonis més han declarat davant del jutge a petició de l'advocat de la defensa de les tres persones detingudes. A preguntes de la fiscal i dels dos advocats, ambdues testimonis han afirmat que Santiago va ser arrossegat pels cabells fins a dins del portal per un agent de la Guàrdia Urbana i que van veure des de l'exterior com la Laia va rebre diversos cops de peu a l'interior d'aquest portal, mentre estava arraulida a terra després que li torcessin el braç i caigués desplomada.


09:50h | S'inicia la segona sessió del judici amb la declaració de testimonis

Puntualment, s'ha iniciat a les 9:30h la segona sessió del judici pel "Cas Bershka". La vista ha començat amb la declaració dels testimonis citats per l'advocat de la defensa de les tres feministes encausades.

Dues de les persones que van participar en la "performance" han declarat que va ser la Guàrdia Urbana qui va iniciar els desordres a la via pública agredint a diferents persones concentrades, així com que diferents agents van tancar a les tres persones encausades dins el portal on van poder veure on se'ls hi propinaven patades i altres tipus d'agressions físiques.




DIMECRES 9 DE NOVEMBRE

14:00h | Una treballadora del Bershka i dos Mossos d'Esquadra clouen les declaracions de testimonis d'avui

Una treballadora de la botiga Bershka ha declarat com a testimoni a petició de l'advocat de la Guàrdia Urbana. La treballadora ha dit que quan van arribar a obrir la botiga hi havia pintades als vidres, però que eren anteriors a la «performance». Així com també, que els manifestants van accedir dins la botiga al mateix moment que ho van fer els agents de la Guàrdia Urbana.

Per acabar la sessió d'avui, han declarat dos agents dels Mossos d'Esquadra que va arribar un cop ja havien succeït els fets. El primer en declarar ha dit que només va vetllar perquè es pogués fer el trasllat de les detingudes sense que fos necessària la seva intervenció. També ha remarcat que la Guàrdia Urbana els hi va demanar que no fessin cap acta del succeït en no haver-hi intervingut i ha dit que no recordava res més, ja que només hi va estar circumstancialment.

La darrera agent de la policia autonòmica, que estava en pràctiques en aquell moment conjuntament amb l'agent que ha declarat anteriorment, ha declarat que quan van arribar la situació «estava calmada». En aquest cas, l'agent ha reconegut que va accedir dins del portal on hi havia les tres persones retingudes, però que només hi va observar «tranquil·litat i silenci». També ha ratificat que com a cos no van redactar cap informe sobre la seva actuació.



13:37h | Declaren els primers agents que reconeixen que les persones detingudes «eren conegudes»

L'agent 998, que va arribar al final de tots els fets, ha dit que no va veure cap tipus d'agressió d'una part ni d'una altra, que simplement una persona concentrada va intentar que els cotxes no poguessin marxar de lloc amb les detingudes, tot posant-se al terra per interceptar el pas dels vehicles. Ha afegit, posteriorment, que això és constitutiu de delicte, però que no van intercedir cap denúncia com es el seu deure com a agent de la seguretat pública. També ha reconegut que el cap de la Comissaria li va dir que coneixia a les persones detingudes, fet que han negat els agents que l'han precedit.

L'agent 731, actualment sergent de la Guàrdia Urbana, actuava el dia dels fets com a cap de torn de la policia municipal. L'agent ha iniciat la seva intervenció -igual que l'agent 998- que recordava els fets pel que havia llegit a l'auto de la Guàrdia Urbana sobre els fets. I, posteriorment ha corregit en ser advertit pel jutge.

Ha declarat que també va arribar quan les tres persones denunciades ja eren dins del portal i que va organitzar un cordó de seguretat per poder portar les tres detingudes del portal als vehicles policials. Així, com que va ser ell qui va ordenar la detenció i va escortar les persones detingudes. També ha dit que no recorda si les persones detingudes o els agents presentaven símptomes d'haver estat agredits. També ha dit que no hi va haver cap problema en prendre les persones detingudes, quan l'agent anterior ha dit que diferents persones van intentar tallar el trànsit perquè no se les poguessin endur. Per últim, també ha dit que coneixia a les persones detingudes per «otros altercados», coneixia «a otras personas que estavan allá con nombre y apellidos» i que segurament «eran conocidos de otros» agents, qüestió que els agents que han declarat anteriorment han negat.


13:16h | L'agent que segons les encausades instava als agents a aturar les agressions diu que no en va veure cap

L'agent de la Guàrdia Urbana 699 que va arribar al lloc dels fets més tard, i va accedir dins el portal, ha acusat al Diego i a la Laia d'agressions a diferents agents de la Guàrdia Urbana. També ha dit que no recorda cap agressió a les tres activistes feministes, tot i que una d'elles estava al terra i que una altra cridava «para, para!» a un altre agent. Precisament, aquesta és la mateixa agent que les tres feministes acusades han dit en les declaracions precedents que havia instat reiteradament als seus companys a que aturessin les agressions.


L'Agent també ha reconegut que no van llegir els drets a totes les persones detingudes a causa de l'estrès que estava patint i que l'agent que va ordenar les detencions era un sergent, confirmant així la declaració de Diego, qui ha dit que aquest superior és el que el va fotografiar amb el seu mòbil personal i el va amenaçar.



13h | Inicien la declaració els testimonis citats per l'acusació de la Guàrdia Urbana

L'agent de la Guàrdia Urbana núm. 619 ha estat el primer testimoni a declarar, a petició de la defensa dels agents denunciats. L'agent, que va ser un dels primers en arribar al lloc dels fets, ha afirmat que va rebre cops per part dels manifestants «por todos lados», que «sus compañeros se refugiaron en un portal» i que «querían romper los cristales». També ha afirmat que una de les feministes encausades el va agredir amb «un puñetazo bastante fuerte mientras recibía golpe por todos lados». I ha conclòs que «si no hubieran llegado nuestros compañeros a saber como habría acabado tanto».


Tot nerviós, l'agent ha dit que no va agredir a cap persona concentrada i, constantment ha repetit que va ser agredit per molta gent durant tota l'estona. Tanmateix, l'agent no va presentar cap denúncia per agressions, a diferència dels tres agents denunciats, i tampoc no ha donat explicacions sobre aquesta decisió.



12h | Diego acusa de nou l'agent de la "camisa blava" com el provocador de tots els fets

El darrer de les tres feministes encausades que ha declarat davant del jutge ha avalat les declaracions de les seves dues anteriors companyes, i a assenyalat de nou l'agent de la "camisa blava" (un dels tres agents de la Guàrdia Urbana denunciats) com la persona que va originar tot el conflicte que va agredir a diverses de les persones concentrades i a les tres encausades tancades dins d'un portal.

Ha afegit a les declaracions anteriors, que fins que no va entrar dins el portal un nou agent de la Guàrdia Urbana (dels sis que ja hi havia dins) no es van aturar les agressions. Que aquest nou agent -el declarant suposa que un superior- va treure l'agent de la "camisa blava" fora el carrer i, en entrar de nou al portal va ordenar la detenció de les tres persones i va fer fotografies amb el seu mòbil personal a les detingudes afegint "me he quedado con vuestra cara".

Diego  ha declarat que es trobava l'acte per tal de cobrir la notícia pels mitjans pobleviu.cat i La Bicicleta, que va realitzar fotografies dins el portal de com els agents propinaven agressions contra les altres dues persones denunciades, i que abans de sortir detingut un agent va agafar-li la càmera de fer fotos i li va tirar a terra. A més, també ha informat que en acabar la seva detenció a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra la bossa amb els seus efectes personals estava oberta i havia desaparegut la targeta de memòria de la càmera.




11:20h | Laia Estrada denuncia entre llàgrimes les agressions patides dins un portal

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, ha estat la segona de les tres persones encausades a declarar davant del jutge i respondre les preguntes dels advocats i la fiscal. Estrada ha remarcat que l'origen del conflicte no va ser la "performance" de Cau de Llunes, sinó la presència de dos dels tres agents denunciats, ja que l'acció simbòlica ja s'havia realitzat anteriorment en d'altres botigues sense cap tipus d'incidència.

Estrada també ha dit que un dels tres agents de la Guàrdia Urbana denunciats va agafar-li el DNI i va accedir dins la botiga Bershka, on allà va perdre el DNI en caure-li al terra. I ha continuat relatant que els agents van sortir fora de la botiga per indicacions de les treballadores de l'establiment, i que llavors van arribar nous agents de la Guàrdia Urbana, quan van agredir a cops de puny i patades a diferents manifestants, i que va entrar dins del portal en veure com l'agent arrossegava per terra al Santiago. Que allà dins, va ser agredida per un agent i allí va perdre la consciència i va caure a plom a terra.

Entre llàgrimes ha explicat les agressions que van rebre les tres feministes encausades dins del portal per part de cinc agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, mentre una sisena instava als seus companys a aturar les agressions i els insults. Així com, també ha explicat que una veïna del primer pis de l'immoble va baixar als baixos de l'edifici en sentir els crits de dolor de les persones agredides, i va instar als agents a aturar les agressions.

També ha insistit en que un agent de la Guàrdia Urbana va rebatre al terra la càmera fotogràfica del Diego i, que posteriorment a Comissaria dels Mossos d'Esquadra, va desaparèixer al targeta fotogràfica.





10:50h | El judici comença amb la declaració de les feministes encausades

El judici s'inicia amb la declaració de les tres feministes encausades després que el jutge hagi acceptat parcialment unes noves proves aportades per l'advocat dels agents de la Guàrdia Urbana. Santi -el primer de les encausades que declaren- relata els fets succeïts l'any 2009, explicant que un agent de la Guàrdia Urbana també encausat el va agafar pel coll i l'estava amenaçant de detenir-lo molt abans que l'agafés dels cabells i l'arrossegués pel terra fins a dins del portal.

Durant la seva declaraió i en resposta a les preguntes dels diferents advocats, remarca que dins del portal va ser agredit reiteradament, vexat i insultat per aquest mateix agent, el qual després va agafar la càmera de fotografies d'un altre de les feministes encausades i la va destrossar tirant-la al terra i dient-li "señor: ¿ha visto como se ha roto la cámara durante el forcejeo?".

També denuncia que en estar els tres emmanillats un agent de la Guàrdia Urbana els va fotografiar amb el seu mòbil personal "per tenir les seves cares guardades".




10:20h | Més de 50 persones donen suport a les tres encausades pel Cas Berhska

Més de 50 persones, entre d'elles el diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya Sergi Saladié, s'han concentrat aquest matí a les portes de l'Audiència Provincial de Tarragona per recolzar a les tres persones encausades pel Cas Bershka. Cal recordar que les tres activistes feministes afronten una petició de dos anys de presó per part de l'acusació de la Guàrdia Urbana i l'Ajuntament de Tarragona, mentre que tres agents de la Guàrdia Urbana afronten una denúncia per part de les feministes, acusats d'agressions i detenció il·legal.

El judici s'ha iniciat passades les 10 del matí, després que el jutge hagi autoritzat la premsa a accedir a la sala i que hagi entrat el públic a la sala. Cal destacar, que tant els tres agents de la Guàrdia Urbana acusats com una trentena més d'agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra han accedit als jutjats per la porta del darrere per tal de no haver de creuar-se amb les persones concentrades en suport a les feministes.

Al llarg d'aquest matí les persones encausades i diferents testimonis d'ambdós acusacions particulars hauran de declarar davant del jutge i respondre les preguntes dels diferents advocats i la fiscalia.