Agenda

dissabte, 18 de febrer del 2012

Crònica de les ponències i crèdits lliures



Aquesta setmana s’han dut a terme les terceres jornades de crèdits lliures a la URV organitzades per Cau de Llunes. El fil conductor d’enguany ha estat la pressió estètica. D’aquesta manera, tant les ponències com els tallers han tingut la funció d’aprofundir en les causes i les conseqüències de la imposició d’un cànon de bellesa concret que afecta tant els homes com les dones.

Així doncs, el recorregut a través d’aquest concepte va iniciar-se el dimarts dia 14 de febrer, en què Rosa Casas ens parlà de l’evolució del concepte de bellesa en el món occidental i fent, també, pinzellades en diverses cultures. A continuació, es van analitzar el tractament de les dones en diferents programes televisius. La segona sessió, del dia 13, amb la conferència a càrrec de Rosa M. Raich, anà destinada a analitzar com es construeix la imatge corporal i quins trastorns pot provocar en la salut. El taller prengué un caire introspectiu, i els i les assistents van tenir l’oportunitat d’analitzar-se a si mateixes i com els influenciaven els cànons estètics en el seu dia a dia.
La sessió del dijous 15 va consistir en un reconeixement de com actua el sistema capitalista en aliar-se amb el mercat de la bellesa, entenent que aquests conceptes no podrien existir l’un sense l’altre.
A causa d’un contratemps que féu que la ponent Mabel Gracia no pogués assistir, es va projectar la pel•lícula “Inside job”. L’última part de les jornades va ser ocupada per un debat fructífer que va servir per arrodonir els coneixements adquirits al llarg dels tres dies.