Agenda

divendres, 13 de juliol del 2012

Crònica Feminisme i Posmodernitat


La professora de la UAB i experta en qüestions de gènere i economia, María Jesús Izquierdo, va omplir ahir el Casal Popular Sageta de Foc (Tarragona) amb la conferència sobre feminisme i postmodernisme organitzada per Cau de Llunes. La sala del casal es va veure plena amb l'assistència de més de quaranta persones, que van escoltar atentament la seva particular explicació del sistema patriarcal així com les solucions, en forma de teories i de pràctiques, que s’hi han donat des dels moviments socials.
Izquierdo va assenyalar les diferències entre els vells i els nous moviments socials i els seus rerefons materialista i identitari. Tot i que no va carregar explícitament contra el postmodernisme, sobretot fent esment a la Teoria Queer, sí que va voler recalcar l’opressió concreta que pateixen les dones pel fet de ser dones, i que per tant existia un subjecte d’identitat evident. Posant diversos exemples en la relació capital-treball, la professora va despullar moltes de les contradiccions de la idea predominant de “desigualtat” contraposant-la a la d’explotació.
Després de tractar molts temes, entre ells la violació i la prostitució, va concloure que les dones, seguint la teoria psicoanalítica, al marge de l’estructura patriarcal i capitalista, són oprimides perquè hi ha una part en què s’hi senten còmodes, és a dir, perquè ho volen. El debat es va allargar amb les aportacions de les assistents, que van girar al voltant del llenguatge, de les opcions sexuals, del fet trans, del capitalisme.
Des de Cau de Llunes volem agraïr l'atenció durant la xerrada, i participació posterior de les assistens.