Agenda

dijous, 11 de desembre del 2008

Abusos policials a Tarragona

Fa tres setmanes, una jove de 20 anys va ser detinguda il·legalment pel cos policial de la guàrdia urbana de Tarragona. La jove, acusada de fer pintades, l’agafaren sola quan caminava pel carrer i la feren pujar al cotxe per dur-la a comissaria. Després d’insults, amenaces i intimidacions, van deixar en llibertat la jove.
Tot plegat, sembla resolt si entenem que es tracta d’un fet puntual. Tanmateix, no és així, ja que aquesta situació es va produir fa tres setmanes, i fa un mes, i fa dos mesos, ... Venen de llarg els abusos per part dels cossos policials, identificant, seguint i fi ns i totdetenint a tort i a dret.

Malhauradament tota aquesta història no ens ha d’estranyar, tan sols cal que mirem enrere i analitzem tots els casos d’abusos i violència que s’han focalitzat en els i les detingudes. I novament, ens trobem davant un conflicte doble: les dones pateixen les intimidacions per part del cos policial. Nena, niñata, puta, ... imatges penjades a internet mostren com les mosses d’esquadra obliguen a despullar a una noia i després no la deixen vestir; en això, entren a la sala dos mossos d’esquadra i es burlen d’ella, mentre que les dues mosses la colpejen i l’apallissen.
Altres casos com l’humiliació, es reflecteixen quan al 1996 a Terrassa 12 noies ocupes van ser obligades a despullar-se i a fer flexions davant dels policies.

No podem girar l’esquena i dir que d’això ja en fa temps, o bé que es tracten de casos puntuals, que les coses han canviat i que al 2008 som persones civilitzades i respectuoses, no podem. Ja que es tracta de quelcom viu, que és al carrer.
Des de Cau de Llunes denunciem aquesta brutalitat que s’està exercint per part dels cossos policials vers els i les ciutadanes, i menyspreem per complet aquest ús del recrimini cap a la dona i la utilització del rol superior per anul·lar-la.

Helena Casas