Agenda

divendres, 1 d’octubre de 2010

Èxit de la mobilització de la vaga al Camp


Com sempre, les dades de seguiment de la vaga ofertes pels sindicats i els mitjans de comunicació comercial varien molt. I, alhora, el seguiment d'aquesta vaga ha sigut molt desigual arreu del Camp. La comarca on la vaga ha tingut més èxit ha sigut a la Conca de Barberà, on el sector industrial ha quedat totalment paral·litzat. Mentre que a les grans ciutat, el seguiment de la indústria ha sigut molt alt, en contraposició, al seguiment del petit comerç. No obstant, el que sí que coincideix tothom, és en la participació a les manifestacions que es realitzaren al matí a Reus (1.500 persones segons els media) i a la tarda a Tarragona (més de 8000 persones segons els mitjans comercials). I, el que també quedà clar en ambdues manifestacions és que CCOO i UGT -siguent els sindicats majoritaris al Camp- aportaren la mateixa gent, que la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, formada pels sindicats CGT, CoBas i IAC, organitzacions i col·lectius de l'Esquerra Independentista i llibertaris. Aquest darrer bloc, insistí al llarg del dia, que la vaga d'ahir no ha de ser un fet aïllat, sinó l'inici d'una gran mobilització sindical i social per aturar l'ofensiva neoliberal del govern espanyol.

La manifestació més gran que es recorda a Tarragona des de la Guerra d'Iraq

Al llarg del matí membres de la la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa han participat a diversos piquets informatius; entre altres han aturat, des de les 5 del matí, la sortida dels busos de l'estació de Tarragona. Un grup d'unes 50 persones ha tallat l'accés d'entrada i sortida de l'estació, més tard, s'ha tancat amb cadenes el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, a la vegada que dissuadien als treballadors i estudiants que hi volien accedir.

A les 11 del matí els sindicats CCOO, UGT, Co.Bas i CGT, juntament amb la resta de col·lectius de la Coordinadora i organitzacions i assemblees locals de caràcter social s'han concentrat davant de l'estàtua dels Despullats per posar en comú el transcurs de la jornada de vaga, però s'ha convertit en una manifestació espontanea per la Rambla Nova de la ciutat. Unes 400 persones s'han dirigit cap al Balcó del Mediterrani entre crits de "vaga general" i xiulets i han instat a tancar els comerços i establiments de la zona. A mida que ha anat avançant diversos vianants s'han anat sumant a la marxa.

El matí de vaga ha transcorregut sense incidents remarcables a la ciutat. La vaga ha tingut un alt seguiment a la indústria, a la petroquímica i també al Port de Tarragona. Aquests sectors han estat pràcticament aturats i només s'han mantingut alguns serveis mínims. Els piquets informatius han tallat momentàniament diverses carreteres de Tarragona, sobretot, en les entrades als polígons industrials. Els vaguistes ja s'hi han plantat poc abans de les sis, quan comença el torn de matí.

A les sis de la tarda ha sortit de la plaça de la Font una manifestació multitudinària, segons els convocants ha reunit més de 8.000 persones (segons els mitjans comercials), que ha transcorregut amb normalitat per la Rambla Nova fins a la plaça Imperial Tarraco. En aquesta marxa hi han participat la totalitat de sindicats que avui han convocat la vaga: CCOO, UGT, CGT, USOC, CO.BAS, IAC ... La Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa ha format un bloc propi diferenciat del sindicalisme institucional, que representava la meitat de la manifestació, sota el lema "Contra les retallades socials i laborals: cap a la vaga general!" Al inici i al final, la Coordinadora ha fet lectura de dos manifestos, i durant la manifestació s'han marcat amb pintades els bancs com a culpables de la crisi. Al finalitzar la movilització, la CGT ha cremat un taüt, simbolitzant la mort del capitalisme.

Font: pobleviu.cat