Agenda

dissabte, 27 d’agost del 2011

Xerrada: Tres Voltes Rebel.

Divendres vinent us convidem a la xerrada "Tres Voltes Rebel" sobre Maria Mercè Marçal, a càrrec de Fina Llorca, doctora en Filologia Catalana que ha publicat diversos llibres sobre escriptores catalanes. Donada la proximitat de la Diada Nacional de l'11 de setembre hem volgut concloure la campanya d'estiu Dones i Art amb una xerrada entorn les obres de Maria Mercè Marçal i el seu enfoc de la lluita independentista i feminista.

Divendres, 2 de setembre, 18h

Llibreria de la Rambla (Tgna)


De la triple rebel·lió que Maria Mercè Marçal exhibia en la seva famosa «Divisa», de fet mai no se’n va desdir. Amb els anys, però, es va anar allunyant de la militància organitzada, per anar aprofundint en la reflexió, personal i també col·lectiva, sobre l’experiència femenina i la seva absència d’inscripció en la cultura: la història i, en especial, la literatura. I ho va fer sobretot amb el que més coneixia, el llenguatge de la poesia. Però també en xerrades, seminaris, trobades, presentacions, ... aprofitant qualsevol ocasió en què prenia la paraula en públic. I en la seva novel·la.

Bruixa de dol és un llibre de joventut d’una dona que recull la seva obra poètica als 37 anys i mor quan encara no n’ha fet 46. És el seu llibre més venut, més llegit, més difós.

Maria Mercè Marçal treballa en la seva obra sobre les relacions d’amistat, d’amor (heterosexual però també entre dones), sobre la maternitat, la mort, la del pare i la pròpia, sobre la malaltia. És a dir, sobre els “grans temes”, però d’una manera nova que s’arrela en la tradició alhora que la contradiu i la resignifica. No podem perdre ni un bri del que ens ha llegat.

Fina Llorca.


A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,

de classe baixa i de nació oprimida;

i al térbol atzur de ser tres voltes rebel.